Allergian diagnosointi

Allergiatesti selvittää, mille olet allerginen

Mistä tiedän, olenko allerginen?

Epäiletkö olevasi allerginen jollekin, mutta et ole aivan varma oireiden aiheuttajasta? Siinä tapauksessa sinun on varattava aika lääkärin tai muun allergia-asiantuntijan vastaanotolle diagnoosia varten.

Lääkäri diagnosoi allergiasi ja selvittää, mille olet allerginen kyselemällä oireistasi ja niitä aiheuttavista tekijöistä sekä tutkimalla sinut.

Saatat saada diagnoosin pelkkien oireiden perusteella, mutta allergian aiheuttaja on silti tiedettävä tarkalleen. Siksi sinulle tehdään myös allergiatesti. 

Allergiatestejä on erilaisia.

Katso video allergian diagnosoinnista

Tavallisin vaihtoehto on ihopistokoe eli prick-testi. Sen tulokset ovat valmiit 15 minuutissa.

Ihopistokokeen toteutus

1. Allergeeneja kuten siitepölyä tai eläinepiteeliä sisältäviä aineita annostellaan tippoina käsivarren sisäpuolelle.

Ihopistokoe

2. Lansetilla pistetään kaikki tipat ihon pintakerrokseen. Jokaisen tipan pistämiseen käytetään uutta lansettia. Ylimääräinen neste pyyhitään pois.

Ihopistokoe

3. Testitulos luetaan 15 minuutin kuluttua. Odotusaikana käsivartesi saattaa kutista. Vältä syntyneiden paukamien raapimista, ettet vaikuta testitulokseen.

Ihopistokoe

4. Hoitaja lukee testituloksen. Mikäli olet allerginen, punainen paukama nousee siihen kohtaan, johon kyseinen allergeenitippa on laitettu. Tämän jälkeen lääkäri tai hoitaja keskustelee kanssasi allergian hoitovaihtoehdoista.

Ihopistokoe

Jos ihopistokokeessa ei ilmene lainkaan reaktiota, mutta lääkäri epäilee silti, että olet allerginen jollekin, verikoe voi olla tarpeen.

Allergian testaaminen verikokeella

Lääkäri voi määrätä verikokeen allergian tunnistamista tai ihopistokokeen tuloksen vahvistamista varten. Sinulta otettu verinäyte lähetetään laboratorioon, josta lääkäri saa tuloksen muutaman päivän kuluessa.

Kuten ihopistokokeessakin, tarkoituksena on tunnistaa allergeeni (aine), jolle olet herkistynyt.

Jos olet allerginen jollekin aineelle, elimistösi puolustautuu valmistamalla kyseiselle allergeenille vasta-aineita (niin kutsuttuja IgE-vasta-aineita). Verikokeessa mitataan vasta-aineiden määrä.

 

Tietoa IgE-vasta-aineista

Allergisen reaktion aiheuttavia vasta-aineita kutsutaan immunoglobuliini E:ksi (IgE-vasta-aineiksi). Elimistösi tuottaa eri allergeeneille erilaisia IgE-vasta-aineita. Monet näistä spesifisistä IgE-vasta-aineista voidaan mitata verestä. Verikokeessa mitataan vasta-aineiden määrä veressä. Jos vasta-aineiden määrä on suuri ja jokin tunnistettu allergeeni vastaa allergiaoireitasi, olet allerginen.

Jotkin lääkkeet voivat vaikuttaa ihopistokokeen tulokseen. Siksi lääkäri voi määrätä verikokeen esimerkiksi, jos sinulla on jokin ihosairaus, tietty lääkitys (esimerkiksi antihistamiini) tai jatkuvia vakavia allergiaoireita.

Lääkärikäynti

Lääkäri tai muu allergia-asiantuntija suosittelee sinulle sopivaa hoitomuotoa allergiatestien tulosten perusteella. On tärkeää, että tiedät lääkärin vastaanotolta lähtiessäsi kaiken tarpeellisen allergiastasi ja siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Allergiatesti- onko siitepölyallergiasi hoitotasapainossa?

Tee allergiatestimme, jossa kuvailet tilannettasi. Saamasi tuloksen voit ottaa mukaan, kun seuraavan kerran keskustelet allergiastasi lääkärin kanssa.

Rajoittaako allergia elämääsi?

Onko sinulla allergiaoireita, vaikka otat allergialääkettä? Siinä tapauksessa nykyiseen hoitoosi on ehkä tehtävä muutoksia. Siedätyshoito toimii eri tavalla kuin perinteiset oireenmukaiset lääkkeet ja saattaa olla sinulle sopiva ratkaisu. Ensimmäinen askel on oikea lääkärin tekemä diagnoosi.

Onko sinulla todettu allergia?

Lue lisää siitä, miksi elimistösi reagoi tiettyihin aineisiin (allergeeneihin) tietyllä tavalla.

Haluatko allergiasi hallintaan?

Täältä löydät asiantuntijan, joka voi auttaa sinua.

Päivitetty 24/04/2024