Valmistaudu lääkärissä käyntiin – Lataa ohje

Allergian hoito

Allergiaoireet hallintaan

Aiheuttaako siitepöly ikäviä oireita?

Ulkoilusta paitsi jääminen, uupunut olo, keskittymisvaikeudet töissä, jatkuva niistäminen ja vastustamaton tarve raapia kutisevia silmiä – jos turhauttava oireilu jatkuu lääkityksestä huolimatta, voi olla aika miettiä nykyisen oirelääkityksesi riittävyyttä. Jotkut kokevat oirelääkkeiden lievittävän allergiaoireita riittävästi. Kaikille tilapäistä helpotusta tuovat lääkkeet eivät kuitenkaan riitä. 

Mikä allergian hoitomuoto sopii sinulle parhaiten?

Siitepölyallergiasta kärsiville on tarjolla useita eri hoitomuotoja. Alta voit lukea tarjolla olevista vaihtoehdoista. Allergian hoitoon on nykyisin kolme eri lähestymistapaa: herkistävän aineen välttäminen, oirelääkitys ja siedätyshoito.

Sopivan hoitomuodon valintaan vaikuttavat useat tekijät, kuten oireiden tyyppi, yleinen terveydentila, mahdollisesti ilmenevät sivuvaikutukset ja allergikon omat toiveet. Keskustele lääkärin kanssa juuri sinulle parhaiten sopivasta hoidosta.

Silmäys eri hoitovaihtoehtoihin

Hoitovaihtoehtoihin

Valitse hoito tarpeidesi mukaan

Lievä allergia – allergeenien välttäminen

Allergikko voi lievittää allergiaoireita välttämällä ainetta, jolle hän on allerginen. Tähän vaikuttaa allergian tyyppi: allergeenien välttäminen on helpompaa, jos kyseessä on esimerkiksi ruoka-aineallergia kuin jos kyseessä on siitepölyallergia.

Siitepölykausi on pitkä, joten kevät- ja kesäkuukaudet voivat olla todella raskaita. Lisäksi on kurjaa, jos lomasta on vaikea nauttia oireiden takia.

Hyvät puolet

Huonot puolet

Edullista Allergeenien täydellinen välttäminen lähes mahdotonta
Ei sivuvaikutuksia

Voi rajoittaa arkea

Lue lisää allergeenien välttämisestä 

Lievä ja keskivaikea allergia – allergiaoireita lievittävät lääkkeet

Tarjolla on monenlaista oireenmukaisia lääkkeitä, kuten antihistamiineja. Oirelääkitys lievittää oireita paikallisesti. Niinpä monien allergikkojen onkin otettava useita erilaisia lääkkeitä, jotta kaikki oireet hellittäisivät. Siitepölyallergiasta kärsivä käyttää usein yhtä valmistetta silmien kutinaan, toista vuotavaan nenään ja kolmatta kurkun kutinaan tai astmaoireisiin.

 

Hyvät puolet

Huonot puolet

Lievittää oireita nopeasti Sivuvaikutukset mahdollisia
  Pitkäaikainen käyttö voi olla kallista
  Ei helpota allergiaoireita pitkällä aikavälillä

Lue lisää allergialääkkeistä 

Keskivaikea ja vaikea allergia – allergian syynmukainen hoito

Siedätyshoito hoitaa allergian syytä. Säännöllisesti otettavat annokset allergiaoireita aiheuttavaa ainetta (allergeenia) muokkaavat immuunijärjestelmän toimintaa ja kasvattavat elimistön sietokykyä kyseiselle aineelle.

Hyvät puolet

Huonot puolet

Hoitaa allergian syytä Sivuvaikutusten riski
Helpottaa allergiaoireita pitkällä aikavälillä ja lievittää niitä hoidon aikana Hoidon kesto n. 3 vuotta

Lue lisää siedätyshoidosta 

Mikä hoito sopii sinulle?

Sinulle sopivan allergian hoitomuodon valintaan vaikuttavat useat tekijät, kuten oireiden tyyppi, yleinen terveydentilasi, erilaiset sivuvaikutukset ja omat toiveesi.

Apua allergiaan

Jos allergia häiritsee sinua, hae apua asiantuntijalta.

Etsi lääkäriasema läheltäsi

Kysymyksiä lääkärille

Lääkärikäyntiin on hyvä valmistautua etukäteen. Katso tästä allergiaa koskevia esimerkkikysymyksiä, joita voit esittää lääkärillesi.

10 kysymystä lääkärille

Allergiatesti- onko siitepölyallergiasi hoitotasapainossa?

Tee allergiatestimme, jossa kuvailet tilannettasi. Saamasi tuloksen voit ottaa mukaan, kun seuraavan kerran keskustelet allergiastasi lääkärin kanssa.

Allergia ja allerginen astma

Jos sinulla on allergioita, sinulla on myös allergisen astman kehittymisen riski. Astman riski kasvaa, jos allergiaasi ei hoideta. Siksi on tärkeää, että saat diagnoosin ja asianmukainen hoito aloitetaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Päivitetty 24/04/2024