Koivun siitepölyallergia - allergioista tavallisin

Onko koivuallergiasi hallinnassa?

Koivuallergia on yleisin siitepölyallergia. Koivun siitepölykausi vaihtelee hieman eri puolilla Suomea, mutta yleensä se kestää huhtikuun lopulta kesäkuun puoliväliin. Myös leppä, pähkinäpensas, valkopyökki ja tammi voivat aiheuttaa oireita koivuallergiasta kärsiville. Pähkinäpensas ja leppä kukkivat tavallisesti maalis–huhtikuussa, mutta joinakin vuosina kukinta voi alkaa jo helmikuussa.

Jos olet allerginen useiden puiden siitepölylle, tukala olo voi kestää suuren osan vuodesta: helmikuulta pitkälle kesäkuuhun. Syynä on, että eri puut kukkivat eri aikoihin ja useat niistä voivat aiheuttaa allergiaoireita. Siitepölyallergian merkkinä on usein allerginen nuha.

Katso siitepölytiedotteesta, kuinka paljon siitepölyä on ilmassa tänään ja lähipäivinä omalla alueellasi.

Siitepölykaudet

Siitepölykalenteri

Tammi Helmi Maalis Huhti Touko Kesä Heinä Elo Syys Loka Marras Joulu
Tammi Helmi Maalis Huhti Touko Kesä Heinä Elo Syys Loka Marras Joulu
Esiintyy joskus Esiintyy usein Esiintyy aina
Kerro meille!
Kerro meille!
Siitepölykausi on täällä. Miten sinä hoidat allergiaasi?
Kerro meille!
Siitepölykausi on täällä. Miten sinä hoidat allergiaasi?
Yritän välttää siitepölyä mahdollisuuksien mukaan
Otan oirelääkkeitä
Olen siedätyshoidossa/saanut siedätyshoitoa
Muuta

Koivuallergiaan voi liittyä myös muita allergioita

Koivun siitepölylle allergisilla on usein muitakin allergioita, esimerkiksi heinäallergia.

Monilla koivuallergiaan liittyy myös ristiallergia tietyille ruoka-aineille. Ristiin reagoivat ruoka-aineet sisältävät siitepölyn kanssa samankaltaisia aineita. Esimerkiksi koivuallergikko voi saada oireita myös omenasta tai hasselpähkinöistä. Niiden syömisestä voi aiheutua esimerkiksi kurkun kutinaa mutta myös vaikeampia allergiaoireita.

Siksi on tärkeää hakeutua lääkäriin, ellei sinua ole vielä tutkittu ristiallergioiden varalta. Tiesitkö, että allergiaan voi liittyä myös tavallista suurempi allergisen astman puhkeamisen riski?

Pysyvätkö allergiaoireesi kurissa?

Yleisiä allergiaoireita ovat esimerkiksi seuraavat:

Symptoms

Nämä oireet voivat vaikuttaa päivittäiseen elämään tekemällä olon väsyneeksi ja hankaloittamalla keskittymistä. Ne voivat johtaa sosiaalisten tilanteiden ja ulkoilun välttelemiseen ja heikentää myös unenlaatua. Moni käyttää oirelääkityksenä esimerkiksi antihistamiineja, nenäsumutteita ja silmätippoja, mutta joskus oireet jatkuvat lääkityksestä huolimatta. Tällöin elämä voi siitepölykaudella tuntua vaikealta. Jos tämä kuulostaa tutulta, voi olla aika selvittää, mitä asialle voisi tehdä.

Lue lisää oireista

Olisiko aika hakea apua?

Olipa kyseessä lievä, keskivaikea tai vaikea allergia, oireita on yleensä mahdollista vähentää, jotta elämästä olisi helpompi nauttia.

Jos koet, että sinulla on paljon häiritseviä oireita allergialääkkeiden käytöstä huolimatta, sinun voi olla aika keskustella lääkärin kanssa allergiastasi ja tarjolla olevista hoitomuodoista.

Täältä löydät apua

kaveri allergia

Allergiatesti- onko siitepölyallergiasi hoitotasapainossa?

Tee allergiatestimme, jossa kuvailet tilannettasi. Saamasi tuloksen voit ottaa mukaan, kun seuraavan kerran keskustelet allergiastasi lääkärin kanssa.

Päivitetty 24/04/2024