Allergialääkkeet

Tilapäinen helpotus oireisiin

Oirelääkitys leivittää allergiaoireita

Jos sinulla on allergioita, olet todennäköisesti tottunut käyttämään erilaisia oireenmukaisia lääkkeitä (allergialääkkeitä). Joudut ehkä ottamaan niitä päivittäin oireiden hillitsemistä varten – tai kenties kuljetat niitä mukana varmuuden vuoksi ja otat niitä vain tarvittaessa.

Oireenmukaisia allergialääkkeitä ovat esimerkiksi antihistamiini ja kortisoni. Niitä voidaan käyttää kotioloissa, ja saatavana on niin tabletteja, silmätippoja kuin nenäsumutteitakin. Osa niistä on käsikauppalääkkeitä, osa edellyttää lääkärin määräystä.

Nämä valmisteet lievittävät oireita paikallisesti. Siksi sinun on ehkä otettava eri valmisteita eri oireisiin. Kenties käytät yhtä allergialääkettä tukkoisen nenän hoitoon, toista vuotavien silmien hillitsemiseen ja niin edelleen.

Oirelääkitys lievittää oireita melko nopeasti mutta suhteellisen lyhytkestoisesti. Siksi oireet palaavat, kun lääkkeitä ei enää oteta.

Oirelääkitys auttaa monia. Jos kuitenkin allergiaoireesi jatkuvat hoitoyrityksistä huolimatta tai allergialääkettä on otettava yhä enemmän, jotta se tehoaisi, seuraava askel saattaa olla siedätyshoito. Allergian siedätyshoito hoitaa oireiden lisäksi myös allergian syytä.

Voit kysyä tästä vaihtoehdosta sinua hoitavalta lääkäriltä.

Allergiatesti- onko siitepölyallergiasi hoitotasapainossa?

Tee allergiatestimme, jossa kuvailet tilannettasi. Saamasi tuloksen voit ottaa mukaan, kun seuraavan kerran keskustelet allergiastasi lääkärin kanssa.

Haluatko allergiasi hallintaan?

Täältä löydät asiantuntijan, joka voi auttaa sinua.

Tietoa allergialääkkeistä

Oireenmukaisia lääkkeitä on saatavana eri muodoissa: tabletteina, nenäsumutteina ja silmätippoina.

nenäsumute

Antihistamiini

Antihistamiinitabletit kuuluvat tavallisimpiin allergialääkkeisiin, joita useimmat allergikot käyttävät. Antihistamiini lievittää yleensä nenän tukkoisuutta, vuotavaa nenää, aivastelua, silmien ja nenän kutinaa sekä muita vastaavia oireita. Kun allerginen reaktio tapahtuu, antihistamiini estää histamiinin vapautumisen ja vähentää siten allergiaoireita. Antihistamiinia on saatavana myös silmätippoina ja nenäsumutteena. Jotkin antihistamiinivalmisteet ovat apteekissa myytäviä reseptivapaita allergialääkkeitä. Osa taas on saatavana vain reseptillä.

Antihistamiinien vaikutus alkaa yleensä n. 15 minuutissa tai viimeistään tunnin kuluessa.

Usein suositellaan oirelääkityksen käytön aloittamista jo ennen allergia-/siitepölykauden alkamista. Etukäteen aloitettavalla lääkkeellä tarkoitetaan kortisonisuihketta, sillä se ei vaikuta välittömästi vaan pitkällä aikavälillä.

Antihistamiinien vaikuttavia vaikuttavia aineita ovat esimerkiksi setiritsiini, loratadiini ja desloradatadiini.  Markkinoilla olevia antihistamiinivalmisteita ovat esimerkiksi Aerius, Heinix, Histec, Kestine, Telfast ja Zyrtec. Markkinoilla on myös rinnakkaisvalmisteita kuten Loratadin, Desloratadine ja Cetirizin. Rinnakkaislääkkeen vaikuttava aine (esim. setiritsiini) on sama kuin patentilla suojatun alkuperäislääkkeen (esim. Heinix). Kun lääkkeen patenttisuoja umpeutuu, siitä voidaan tehdä rinnakkaislääkevalmisteita, joiden vaikuttava aine on sama mutta nimi eri.

 

Kortisoni nenäsuihkeena

Kortisonisuihketta (nenän kautta annosteltavia steroideja) käytetään etenkin nenän tukkoisuuden ja vuotavan nenän hoitoon, mutta se voi vähentää myös aivastelua. Sen etuna on, ettei lääke vaikuta pelkästään paikallisesti vaan koko elimistöön. Jotta kortisonilla saavutetaan paras teho, sitä on käytettävä säännöllisesti. Kortisonia on saatavana ilman reseptiä, mutta vahvemmat valmisteet edellyttävät lääkärin määräystä.

Usein suositellaan oirelääkityksen käytön aloittamista jo ennen allergia-/siitepölykauden alkamista. Etukäteen aloitettavalla lääkkeellä tarkoitetaan kortisonisuihketta, sillä se ei vaikuta välittömästi vaan pitkällä aikavälillä.

Kortisonia sisältäviä nenäsumutteita ovat esimerkiksi Nasonex, Flutide ja Avamys.

Kysy neuvoja oirelääkkeiden käyttöön lääkäriltä tai apteekkihenkilökunnalta.

 

Kortisonipistos (kortisoni-injektio)

Kortisonia on saatavana myös pistettävässä muodossa eli injektiovalmisteena. Tämä hoito sekoitetaan joskus pistossiedätyshoitoon, mutta sen vaikutustapa on aivan erilainen. Kortisonipistos lievittää allergiaoireita enintään muutaman viikon ajan, sillä se vähentää tulehdusta koko elimistössä. Sitä ei kuitenkaan enää nykyisin suositella allergisen nuhan hoitoon sen pitkäaikaiseen käyttöön liittyvien sivuvaikutusten vuoksi (esimerkiksi suurempi diabeteksen kehittymisen riski).

Siedätyshoito

Allergian syynmukainen hoito

Allergian siedätyshoito (jota kutsutaan myös nimellä allergiarokote) hoitaa allergian syytä: se parantaa elimistön immuunipuolustusta yliherkkyysreaktion aiheuttavia aineita (allergeeneja) vastaan. Annostelemalla elimistöön määrätty annos allergiaa aiheuttavaa ainetta (allergeenia) voidaan muokata immuunijärjestelmän toimintaa siten, että sietokyky allergeenille kasvaa.

Pitkäaikaisen suojan varmistamista varten hoidon kesto on kolmesta viiteen vuotta. Kesto vaihtelee herkistävän aineen mukaan. Siitepölyallergian siedätyshoito kestää kolme vuotta.

Allergeenien välttäminen

Allergeenialtistuksen rajoittaminen

Voit saavuttaa hyviä tuloksia ja vähentää oireita pyrkimällä oirelääkityksen käytön lisäksi välttämään altistumista allergeenille, jota elimistösi ei siedä. Lue vinkkimme siitepölyaltistuksen vähentämiseen.

Päivitetty 24/04/2024