Allergia ja astma

Hoitamaton allergia voi laukaista astman

Onko sinulla allergisen astman kehittymisen riski?

Unta häiritsevä jatkuva yskä, hengityksen vinkuminen ja hengenahdistus ovat ikäviä oireita.

Jos allergiaasi ei hoideta lainkaan tai sitä hoidetaan väärin, se voi kehittyä allergiseksi astmaksi. Astma on alahengitysteiden pitkäaikainen tulehdus, jota sairastavien on usein käytettävä keuhkoputkia avaavaa ja/tai tulehdusta lievittävää astmalääkettä.

Allergian laukaisemaan astmaan voivat liittyä esimerkiksi pitkittynyt yskä ja joko usein tai satunnaisesti ilmenevät astmakohtaukset. Siksi on tärkeää, että saat diagnoosin ja allergiasi hoito aloitetaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

 

Tarkkaile seuraavia seikkoja:

  • Lievittääkö tavanomainen allergialääkkeesi allergiaoireita?
  • Joudutko ottamaan allergialääkettä suuremman annoksen, jotta oireet hellittäisivät?
  • Vaikuttaako allergiasi yhä enemmän hengitykseen?

Miten allergia ja astma liittyvät toisiinsa?

Ylä- ja alahengitystiet (nenä ja keuhkot) ovat yhteydessä toisiinsa. Allergiseen reaktioon liittyvä tulehdus voi levitä nenän alueelta alas keuhkoihin, jossa se saattaa aiheuttaa allergisen astman puhkeamisen.

Astman laukaisevia tekijöitä voivat olla esimerkiksi ilman epäpuhtaudet tai infektiot, kuten flunssa tai influenssa. Usein aiheuttajana ovat kuitenkin hengitysilmassa olevat allergeenit (allergiaa aiheuttavat aineet), kuten siitepöly tai pölypunkit.

Ylähengitysteiden allergiaoireet (allerginen nuha) Alahengitysteiden astmaoireet (allerginen astma)

Jatkuva aivastelu, nenän kutina, nenän tukkoisuus tai vuotava nenä.

Hengityksen vinkuminen, yskä ja hengenahdistus, hengitysvaikeudet.

Hakeudu lääkärin vastaanotolle

Monet uskovat, että allergia on vain hyväksyttävä ja sen kanssa on elettävä. Asian ei kuitenkaan tarvitse olla niin. Jos allergiaasi ei hoideta, allergisen astman puhkeamisen riski kasvaa.

Älä anna allergian hallita elämääsi. Varaa aika lääkärin vastaanotolle allergiatutkimuksia ja hoitovaihtoehtojen selvittämistä varten.

Lapsen allergia ja astma

Onko lapsellasi nenään vaikuttavia allergiaoireita (allerginen nuha)?

Jos lapsella on allerginen nuha, hänellä on ei-allergisiin lapsiin verrattuna jopa seitsenkertainen riski sairastua myöhemmin astmaan.

Varmista, että lapsesi allergian hoito aloitetaan mahdollisimman pian.

Astman ehkäiseminen

Allergikoille on tarjolla useita hoitomuotoja. Usein neuvotaan välttämään allergiaa aiheuttavia aineita. Allergikon voikin olla helppo välttää joitakin allergeeneja, kuten ruoka-aineita. Sen sijaan ilmassa leviäviltä aineilta (allergeeneilta), kuten siitepölyltä, pölypunkeilta tai eläinpölyltä, suojautuminen voi olla vaikeampaa.

Monet saavat apua oireita lievittävistä allergialääkkeistä, joita ovat esimerkiksi antihistamiinit ja silmätipat tai nenäsumutteet (kortisoni).

Osa allergikoista kuitenkin kokee, ettei oirelääkityksestä ole aina apua tai että lääkettä on otettava yhä enemmän, jotta oireet pysyvät kurissa.

Tällöin oikea ratkaisu voi olla siedätyshoito. Siedätyshoito hoitaa sekä allergian oireita että syytä. Se kehittää vähitellen elimistön sietokykyä allergiaa aiheuttavalle aineelle (allergeenille).

Allergian siedätyshoito voi auttaa vähentämään myös allergisen nuhan aiheuttaman astman kehittymisen riskiä.

Lääkäriltä saat lisätietoja juuri sinulle parhaiten sopivasta hoidosta.

Lue lisää siedätyshoidosta

Päivitetty 23/03/2021