Siitepölyallergia

Onko kauniista säästä vaikea nauttia?

Onko sinulla siitepölyallergia?

Vaivaako sinua nenän tukkoisuus tai vuotava nenä? Aivasteletko usein ja onko sinulla vuotavat silmät tai silmien kutinaa? Entä toistuvatko oireet aina suunnilleen samaan aikaan vuodesta? Jos näin on, sinulla saattaa olla siitepölyallergia, joka tunnetaan myös nimillä heinänuha, allerginen nuha ja allerginen riniitti.

Tällaisen allergian aiheuttaa heinäkasvien, puiden tai ruohokasvien siitepölyn vapautuminen ja leviäminen ilman kautta.

Joillakin siitepölyallergia oireilee vain vähän, kun taas toiset saavat todella vaikeita oireita sekä keväällä (etenkin koivuallergia), että kesällä (heinäallergia ja pujoallergia). Jos sinulla on siitepölyallergian oireita, siitepölykausi saattaa saada olosi tuntumaan sairaalta ja voimattomalta ja elämänlaatusi voi kärsiä. Oireiden vaikeusaste vaihtelee sen mukaan, kuinka herkästi reagoit eri siitepölytyyppeihin.

Lisäksi allergiaoireet voivat olla erityisen häiritseviä tiettyyn aikaan päivästä, kun allergiaa aiheuttavan siitepölyn määrä on suurimmillaan. Myös säällä on merkitystä: kuivina, lämpiminä ja tuulisina päivinä ilmassa on enemmän siitepölyä.

Siitepölyallergia voi myös heikentää unenlaatua, minkä seurauksena voi olla päiväsaikainen voimakas väsymys. Allergiaoireet voivat heikentää keskittymiskykyä ja tuotteliaisuutta työpäivän aikana. Olo voi tuntua nuupahtaneelta ja jopa sairaalta. Vaikeat allergiaoireet saattavat myös estää ulkona liikkumisen perheen ja ystävien kanssa. Monet kokevat niiden vaikuttavan jopa liikunnan harrastamiseen etenkin ulkosalla.

Jos allergiaoireesi ovat niin häiritseviä, että ne vaikuttavat koko elämääsi päivittäin, on tärkeää hankkia apua varaamalla aika lääkärin tai allergia-asiantuntijan vastaanotolle. Muista myös, että jos nenä- ja silmäoireita aiheuttavaa allergiaa ei hoideta, se voi kehittyä allergiseksi astmaksi. Jos sinulla on siitepölykaudella yskää tai hengenahdistusta, on mahdollista, että allergiasi on jo kehittymässä astmaksi. Astmaoireita ilmenee yleensä päivinä, joina ilmassa on eniten siitepölyä.

Oikea diagnoosi ja hoito vaikuttavat keskeisesti siihen, kuinka allergia saadaan hallintaan ja kuinka se vaikuttaa elämääsi lyhyellä ja pitkällä aikavälillä.

Tee testi ja tutustu tarkemmin siihen, mitä allergiaoireesi merkitsevät.

Allergiatesti- onko siitepölyallergiasi hoitotasapainossa?

Tee allergiatestimme, jossa kuvailet tilannettasi. Saamasi tuloksen voit ottaa mukaan, kun seuraavan kerran keskustelet allergiastasi lääkärin kanssa.

Mikä on siitepölyallergia

Katso lyhyt video siitä, mitä siitepöly oikeastaan on ja miksi se aiheuttaa joillekin allergiaa.

Miksi juuri minä?

Siitepölyallergian syynä on, että elimistösi pitää siitepölyä vaarallisena. Vaikka siitepöly ei ole vaarallista, elimistösi ylireagoi aina, kun altistut sille.

Tarkalleen ei tiedetä, miksi osa ihmisistä tulee allergisiksi siitepölylle. Perintötekijöillä tiedetään kuitenkin olevan merkitystä. Onkin yleistä, että siitepölyallergia vaivaa useita saman perheen jäseniä.

perhe

Siitepölyallergia on yleinen vaiva: Suomessa siitepölyallergian oireista kärsii n. 20% aikuisista, joten se on yksi yleisimmistä allergioista. Useimmat allergikot reagoivat etenkin koivun ja heinäkasvien siitepölyyn, mutta myös muiden puulajien, pujon ja ruohokasvien siitepöly aiheuttaa allergiaoireita.

Siitepölyn aiheuttamat allergiaoireet ilmenevät useimmiten kouluikäisillä lapsilla tai nuorilla aikuisilla ja vähenevät iän myötä. Keski-iän jälkeen siitepölyallergiaa ei enää esiinny yhtä yleisesti.

Lue lisää siitepölyallergiasta lapsilla

Hyödynnä siitepölyennuste

Kansallinen siitepölytiedote on hyödyllinen ja kätevä apuväline siitepölyallergisille. Siitepölyennusteesta käy ilmi lähialueesi siitepölytilanne, eli kuinka paljon ilmassa on siitepölyä tiettyyn aikaan.

Jos oireita esiintyy aikoina, jolloin ilmassa on runsaasti tiettyä siitepölyä, sinulla on syytä epäillä olevasi allerginen juuri kyseiselle siitepölylle.

Katso paikallinen siitepölytiedote täältä

 

lapsi leikkii ruoho
Kerro mielipteesi!
Kerro mielipteesi!
Oletko joskus hakenut lääkäriltä apua siitepölyallergiaasi?
Kerro mielipteesi!
Oletko joskus hakenut lääkäriltä apua siitepölyallergiaasi?
Ei, en koskaan
Kyllä, ja sain avun
Kyllä, mutta allergia vaivaa edelleen

Siitepölyallergian yleisimmät oireet: 

  • Jatkuva aivastelu
  • Nenän tukkoisuus ja/tai vuotava nenä
  • Nenän ja/tai kurkun kutina
  • Punaiset, kutisevat ja/tai vuotavat silmät
  • Hengitysvaikeuksia, vinkuvaa hengitystä tai yskää
  • Väsymys

Siitepölyallergia voi vaikuttaa myös yleiseen olotilaan: päivisin olo voi olla väsynyt ja voimaton.

Lue lisää allergiaoireista

Allergian hoitaminen

Hoidon tavoitteena on varmistaa, että voit hyvin ja allergiaoireet häiritsevät elämääsi mahdollisimman vähän.

On olemassa erilaisia allergian hoitomuotoja. Jotkin keskittyvät helpottamaan oireita ja toiset hoitavat syytä allergian taustalla.

Juuri sinulle parhaiten sopiva hoitomuoto selviää, kun keskustelet lääkärin kanssa eri vaihtoehdoista. Lääkäri huomioi erilaisia tekijöitä, kuten oireiden vaikeusasteen ja vaikutuksen päivittäiseen elämääsi, yleisen terveydentilasi ja toiveesi.

Lue lisää allergian hoidosta

 

Allergeenialtistuksen rajoittaminen

Siitepöly on ilmassa leviävä allergeeni, joten sen välttäminen on lähes mahdotonta. Voit kuitenkin vähentää siitepölyaltistustasi monin tavoin.

Lue lisää

 

Allergiaoireiden lievittäminen

Sinun on ehkä käytettävä allergialääkettä, jotta oireesi hellittäisivät. Tarjolla on erilaisia lääkkeitä, jotka lievittävät allergiaoireita nopeasti. Osa niistä on käsikauppalääkkeitä, osa edellyttää reseptiä. Noudata aina sinua hoitavan lääkärin määräystä.

Lue lisää

 

Allergian syynmukainen hoito

Allergian siedätyshoito, jota kutsutaan myös nimellä allergiarokote, hoitaa allergian syytä. Se muokkaa immuunijärjestelmän toimintaa, jotta elimistö ei enää pitäisi siitepölyä vaarallisena. Kysy lääkäriltäsi, voisiko siedätyshoito olla sinulle sopiva vaihtoehto.

Lue lisää

Allergia voi laukaista astman

Jos sinulla on siitepölyallergia, sinulla on myös moninkertainen riski sairastua astmaan verrattuna henkilöihin, jotka eivät ole allergisia siitepölylle. Lisäksi allergisen astman puhkeamisen riski kasvaa, jos siitepölyallergiaa ei hoideta. Mahdollisia hengitystieoireita ovat ärsytysyskä ja hengenahdistus, jotka usein pahenevat rasituksen aikana (rasitusastma). On siis tärkeää hakea apua ja tutkituttaa allergiat, jotta asianmukainen hoito voidaan aloittaa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Rajoittaako allergia elämääsi?

Jos sinusta tuntuu, että allergiaoireesi eivät parane, vaikka hoidat niitä oirelääkityksellä (esimerkiksi antihistamiini, silmätipat tai kortisonisuihke), kannattaa ehkä harkita siedätyshoitoa.

Siedätyshoito toimii eri tavalla kuin perinteiset allergialääkkeet. Siedätyshoito hoitaa allergian varsinaista syytä, ei pelkästään oireita.
Niinpä se voi hyvinkin olla sinulle sopiva ratkaisu.

Ensimmäinen askel kohti oikeaa hoitoa on kuitenkin hakeutua lääkärin vastaanotolle ja saada oikea diagnoosi.

Päivitetty 24/04/2024