Lapsen allergia

Eikö leikki maita?

Onko lapsesi allerginen?

Monet lapset ovat luonnostaan vilkkaita eivätkä malttaisi istua aloillaan. Tämä on hyvä asia, sillä touhutessaan lapsi oppii jatkuvasti kaikenlaista. Allergia voi kuitenkin haitata esimerkiksi leikkimistä ja vaikeuttaa myös keskittymistä koulussa. Lisäksi hoitamaton allergia voi kehittyä allergiseksi astmaksi.

Jatkuva aivastelu, nenän tukkoisuus ja vuotava nenä voivat olla hengitysteihin vaikuttavan allergian oireita. Lisäksi lasta saattavat vaivata vuotavat silmät, jotka voivat myös punoittaa tai kutista.

Nämä oireet muistuttavat tavallisen flunssan eli nuhakuumeen oireita, ja usein ne tulkitaankin virheellisesti vilustumiseksi. Jos oireet eivät hellitä vaan pahenevat tiettyinä vuodenaikoina, ne voivatkin olla flunssan sijaan merkkejä allergiasta. Allergian kehittymisen todennäköisyys kasvaa, mikäli muilla perheenjäsenillä on allergioita.

Lue lisää allergiaoireista

Miksi lapsellani on allergiaoireita?

Mikä allergia on? Tämä video kertoo olennaiset tiedot allergiasta. Voit katsoa yhdessä lapsen kanssa.

Siitepöly

Kaunis ilma voi olla riesa

Useimmat lapset leikkivät ulkona monta tuntia päivässä – mutta jos lapsella on siitepölyallergia, hän ei välttämättä jaksa olla ulkona yhtä pitkään kuin kaverinsa.

Siitepölyä on vaikea välttää. Siitepölykauden aikana sitä on kaikkialla. Jotta lapsesi voisi hyvin, hänen on käytettävä allergialääkettä.

Allerginen astma

Lapsen allergisen astman ehkäiseminen

Jos lapsen allergiaa ei hoideta, oireiden pahentumisen ja allergisen astman puhkeamisen riski kasvaa.

Jos lapsella on oireileva allerginen nuha, hänellä on ei-allergisiin lapsiin verrattuna jopa seitsenkertainen riski sairastua myöhemmin allergiseen astmaan. Siksi on tärkeää, että lapsi saa oikean diagnoosin ja asianmukainen hoito aloitetaan mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Allergioiden ja astman yleisyys lapsilla

Allergiat ovat yleistyneet lapsilla ja nuorilla viime vuosikymmenten aikana. Nykyään kouluikäisistä lapsista joka kymmenennellä ja pienistä lapsista kahdella kymmenestä on allerginen astma. Joka viidennellä teini-ikäisellä on jonkinasteisia allergiaoireita, joita aiheuttavat etenkin siitepöly, pölypunkit tai eläinkarva.

Voiko lapsen allergian kehittymistä estää raskausaikana?

Vaikka ottaisit aivan kaiken huomioon raskauden aikana, et voi varmistaa, ettei lapsellesi kehittyisi allergioita.

Joissakin suvuissa esiintyy periytyviä allergioita. Allergisten vanhempien lapselle kehittyy jokin allergia todennäköisemmin kuin lapselle, jonka vanhemmilla ei ole lainkaan allergioita. Jos vain toinen vanhempi on allerginen, lapselle kehittyy allergioita 30 %:n todennäköisyydellä. Jos molemmat vanhemmat ovat allergisia, allergioiden kehittymisen riski on yli 60 %.

Perintötekijöihin ei toki voi vaikuttaa, mutta lapsen allergian kehittymisen riskiä voi pyrkiä vähentämään muilla tavoin. Äidin on vältettävä tupakointia sekä raskausaikana että synnytyksen jälkeen ja huolehdittava, ettei lapsi altistu tupakansavulle. Imetystä suositellaan ensimmäisen neljän kuukauden ajan, koska rintamaito vahvistaa lapsen immuunijärjestelmää.

Jos epäilet, että lapsellesi kehittyy tulevaisuudessa allergioita, keskustele asiasta lääkärin kanssa.

Diagnoosi – Näin lapsesi voidaan allergiatestata

Lääkäri selvittää allergiatestin avulla, mille lapsesi on allerginen.

Lapsen allergiat voivat muuttua ajan myötä. Siksi on tärkeää seurata allergiaa lapsella myös sen jälkeen, kun diagnoosi on tehty.

Lue lisää allergiatestin kulusta ja katso video ihopistokokeesta. Voit hyvin katsoa sen yhdessä lapsen kanssa.

Lue lisää allergiatesteistä

Etsi lääkäri

Ota yhteyttä allergian asiantuntijaan

Lapsen allergian hoito

Tehokkain tapa välttää allergiaoireita on välttää kaikkea altistusta allergiaa aiheuttavalle aineelle (allergeenille). Jotkin allergeenit, kuten siitepöly ja pölypunkit, voivat kuitenkin levitä ilman kautta. Niiden välttäminen ja täydellinen poistaminen on lähes mahdotonta.

Ei ole kovin hauskaa pysytellä sisätiloissa koko kevään ja kesän ajan. Lapsesi onkin todennäköisesti käytettävä allergialääkettä, jotta hän voisi mahdollisimman hyvin ja pääsisi edes joksikin aikaa eroon allergiasta.

Päivitetty 23/03/2021