Onko lapsellasi astman kehittymisen riski?

Lapsen astma ja allergia

Lapsen yskä ja hengityksen vinkuminen, etenkin yöaikaan tai rasituksen yhteydessä, voivat olla merkkejä alkavasta astmasta. Mikäli astma pääsee puhkeamaan, lapselle voi tulla myös hengitysvaikeuksia. Jotta tältä vältyttäisiin, on tärkeää viedä lapsi lääkäriin: allergian hoito on aloitettava mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, sillä allergia voi laukaista astman.

Astma alkaa usein lapsuudessa. Sillä on useita mahdollisia laukaisevia tekijöitä, joita ovat esimerkiksi siitepöly, eläinkarva tai pölypunkit. Jos lapsella on nenään vaikuttavia allergiaoireita (allerginen nuha eli heinänuha), hänellä on ei-allergisiin lapsiin verrattuna seitsenkertainen riski sairastua astmaan, sillä jatkuvat allergiset reaktiot voivat aiheuttaa pitkäaikaisen tulehduksen alahengitysteissä, esimerkiksi keuhkoissa.

Etsi lääkäri

Ota yhteyttä allergian asiantuntijaan

Lapsen allergia ja astma

Ylähengitysteissä ilmeneviä lapsen allergian (allergisen nuhan eli heinänuhan) oireita ovat vuotavan nenän lisäksi esimerkiksi nenän tukkoisuus ja kutina sekä jatkuva aivastelu. Alahengitysteiden allergiareaktioihin (allergiseen astmaan) liittyviä oireita ovat hengityksen vinkuminen, yskä ja hengitysvaikeudet.

Nämä oireet syntyvät kehon eri osissa, mutta niiden taustalla on sama immuunijärjestelmän reaktio.

Barn med inhalator

Ylä- ja alahengitystiet ovat yhteydessä toisiinsa. Niinpä allergiseen reaktioon liittyvä tulehdus voi levitä lapsen nenän alueelta alas keuhkoihin ja aiheuttaa allergisen astman puhkeamisen.

Lapsen allergiat muuttuvat usein ajan myötä. Osa allergioista katoaa vuosien varrella, kun taas osa kehittyy tai jopa pahenee. Siksi on tärkeää seurata lapsen allergiaoireita ja terveydentilaa säännöllisesti.

 

Allergiaoireiden hallinta on tärkeää

  • Onko lapsellasi allergiaoireita?
  • Tarvitseeko hän yhä enemmän allergialääkettä, jotta oireet hellittäisivät?
     
  • Vaikuttavatko allergiaoireet hengitykseen?
     
  • Oletko huolissasi allergian kehittymisestä astmaksi?

Mikäli vastaus näihin kysymyksiin on kyllä, on tärkeää tehdä asialle jotakin. Teetä lapselle allergiatesti, jotta hän saa diagnoosin.

Useimmissa tapauksissa apua on saatavana huolimatta siitä, onko kyseessä lievä, keskivaikea vai vaikea allergia. Tärkeintä on, että lapsi voi hyvin eikä allergia haittaa hänen elämäänsä. Vanhempana voit valita lapsellesi sopivimman hoitomuodon yhdessä lääkärin kanssa.

 Tutustu tarkemmin allergian hoitoon ja eri hoitomuotojen hyviin ja huonoihin puoliin.

Lue lisää allergian hoidosta

Mikä on ihopistokoe?

Tämä video havainnollistaa ihopistokoetta eli prick-testiä. Voit katsoa videon yhdessä lapsen kanssa ennen lääkärikäyntiä, jotta tiedätte molemmat, kuinka allergiatesti tehdään.

Päivitetty 23/03/2021