Katso tästä, kuinka lapsesi voi saada apua

Lapsen siitepölyallergia

Eikö ulkona leikkiminen innosta?

Onko lapsellasi siitepölyallergia?

Ulkoleikit kavereiden kanssa, leikkipaikalla juoksentelu ja niittykukkien poimiminen – yleensä nämä ovat lasten mielipuuhia. Jos kuitenkin lapsella on siitepölyallergia, hän ei ehkä jaksa olla mukana samaan tapaan kuin muut.

Oletko huomannut, että lapsesi niiskuttaa ja aivastelee tai valittaa silmien kutinasta tai vuotamisesta tiettyihin aikoihin vuodesta? Syynä voi olla siitepölyallergia, jota kutsutaan myös allergiseksi nuhaksi eli heinänuhaksi.

Siitepölyallergia on yleinen vaiva, jonka aiheuttaa hengitysilmassa oleva heinän, lehtipuiden tai pujon siitepöly. Lapsen allergiaoireet voivat olla vaikeimmillaan tiettyyn aikaan päivästä, kun oireita aiheuttavan siitepölyn määrä on suurimmillaan. Myös säällä voi olla merkitystä. Lämpiminä ja tuulisina päivinä siitepölyä on ilmassa paljon ja se kulkeutuu pitkiä matkoja.

Allergia voi myös heikentää lapsen unenlaatua, jonka seurauksena voi olla päivisin tuntuva voimakas väsymys. Lisäksi lapsen voi olla vaikea keskittyä koulussa,  ja häiritsevät allergiaoireet saattavat estää häntä touhuamasta ulkona kavereidensa kanssa. Hoitamaton allergia voi myös lisätä astman puhkeamisen riskiä. 

Voit ehkäistä allergiaoireita viemällä lapsen lääkäriin ja varmistamalla, että hänen allergiansa tutkitaan. Lääkäri osaa kertoa lapsellesi parhaiten sopivasta allergian hoidosta. 

 

Miksi juuri minun lapsellani on siitepölyallergia?

Lapsesi on allerginen, koska hänen immuunijärjestelmänsä pitää siitepölyä vaarallisena. Vaikka siitepöly on täysin vaaratonta, elimistö erehtyy ja reagoi siihen. Näin syntyy allergiaoireita.

Vielä ei tiedetä, miksi immuunijärjestelmä ylireagoi. Perintötekijöillä saattaa kuitenkin olla merkitystä.  Allergisten lasten vanhemmat ovat usein itsekin allergisia.

 

Hyödynnä siitepölyennuste

Jos lapsellasi on siitepölyallergia, siitepölytilanne kannattaa tarkistaa päivittäin. Siitepölytiedote kertoo, kuinka paljon lähialueesi ilmassa on siitepölyä tiettyyn aikaan. 

Jos lapsen oireet ilmenevät, kun ilmassa on siitepölytiedotteen mukaan paljon tiettyjen kasvien siitepölyä, se on todennäköisesti lapsen oireiden aiheuttaja.

Tarkista paikallinen siitepölytiedote

Tunnistatko allergiaoireet?

Siitepölyallergian yleisimmät oireet ovat silmä- ja nenäoireita.  Allergia voi heikentää unenlaatua, ja päivällä lapsen voi olla vaikea keskittyä koulussa. Lisäksi ulkoilu ja leikkiminen voi olla siitepölykaudella raskasta.

Usein allergiaoireet muistuttavat tavallista flunssaa tai influenssaa. Jos oireet kuitenkin uusiutuvat, niiden syyksi on syytä epäillä allergiaa – etenkin, jos ne ilmenevät kevään ja kesän aikana.

Siitepölyallergian yleisimmät oireet:

  • Jatkuva aivastelu
  • Nenän tukkoisuus, vuotava nenä
  • Vuotavat ja/tai punaiset silmät
  • Nenän, silmien tai kurkun kutina
  • Huono unenlaatu
  • Väsymys.
  • Hengitysvaikeus, pihisevä hengitys tai yskä

Lue lisää allergiaoireista

lapsen aivastelu

Allergian hoito

Jos allergia vaikeuttaa lapsesi oloa, sitä on todennäköisesti hoidettava. Tarjolla on monenlaisia allergian hoitomuotoja. Osa lääkkeistä hoitaa oireita ja osa allergian syytä.

Keskustele lääkärin kanssa juuri sinun lapsellesi parhaiten sopivista vaihtoehdoista. Lääkäri ottaa hoidon valinnassa huomioon monenlaisia seikkoja, kuten oireiden vaikeusasteen ja niiden vaikutuksen arkeen, lapsen yleisen terveydentilan sekä sinun ja lapsen toiveet.

 

Lievä allergia - Lapsen allergeenialtistuksen vähentäminen

Koska siitepöly on ilman kautta leviävä allergeeni, sitä on kaikkialla ympärillämme. Siksi sitä on lähes mahdoton välttää. Voit kuitenkin pyrkiä vähentämään lapsen altistumista siitepölylle mahdollisuuksien mukaan.

 

Keskivaikea allergia - Lapsen allergiaoireiden lievittäminen

Kun allergia vaivaa, lapsen on ehkä otettava allergialääkettä, jotta oireet hellittäisivät. Tarjolla on useita vaihtoehtoja, jotka lievittävät allergiaoireita nopeasti. 

Osa niistä on saatavana ilman reseptiä, osa vain reseptillä. Pyydä aina hoitoon liittyviä ohjeita lääkäriltä tai apteekkihenkilökunnalta, ennen kuin annat allergialääkettä lapselle.

 

Vaikea allergia  -  Lapsen allergian syynmukainen hoito

Jos lapsesi ei saa tarpeeksi helpotusta oireenmukaisilla allergialääkkeillä, voi siedätyshoito olla hyvä vaihtoehto hänelle. Oirelääkityksestä poiketen, siedätyshoito vaikuttaa immuunijärjestelmään ja siten hoitaa syytä allergiaoireiden taustalla. Tällöin oireet voivat helpottua pitkäaikaisesti, jopa pysyvästi, myös hoidon lopettamisen jälkeen. Keskustele lääkärin kanssa, olisiko siedätyshoito sopiva vaihtoehto lapsellesi.

Lue lisää lapsen allergian hoidosta

Allergia voi johtaa astmaan

Jos lapsesi kärsii siitepölyallergiasta, on riski, että hänelle kehittyy astma. Hoitamaton allergia altistaa astmalle enemmän kuin hoitotasapainossa oleva allergia. On siis tärkeää saada oikea diagnoosi ja hoito.

Päivitetty 17/04/2024