Johannan tarina

Elämä allergian kanssa

JOHANNA HAKEE VAIKKA HETKEN HELPOTUSTA

Perättäiset vuodet voivat olla siitepölyn kannalta keskenään hyvin erilaisia. Sen tietää hyvin helsinkiläinen Johanna Virkkunen. Kuluva kevät on ollut viimevuotista huomattavasti helpompi.

Aina kevättalvisin Johanna Virkkunen, 24, alkaa henkisesti valmistautua pian alkaviin hankaliin kuukausiin. Kun koivun siitepölykausi alkaa, Johanna kärsii.

– Ei ole vain yksi tai kaksi kertaa, kun minulta on tiedusteltu, olenko itkenyt. Silmäni ovat koivun kukinta-aikaan todella punaiset ja kutiavat.

Siitepölyn aiheuttama vaiva on kiusallinen.

–  Allergia ei rajoita elämääni, mutta se on todella ärsyttävää.

Sote-alalla työskentelevä Johanna joutuu usein vakuuttelemaan, ettei hän ole sairas, ainoastaan todella yliherkkä koivun siitepölylle. Jatkuva aivastelu ei ole flunssaa, vaan allergian oire.
 

Pikkutyttönä Johannalla oli runsaasti ruoka-aineyliherkkyyksiä. Muistikuvissa liki kaikkia hedelmiä ja vihanneksia tuli vältellä. Pahimpia oireita aiheuttivat omenat, kiivi, päärynä, porkkana ja palsternakka.

Välitön suun alueen ja kurkun kutina esimerkiksi omenan syömisen yhteydessä alkoi helpottaa toisella kymmenellä. Pikkuhiljaa tyttö uskaltautui varovasti kokeilemaan eri kasviksia. Tosin omena – erityisesti koivun siitepölyaikaan nautittuna – voi yhä aiheuttaa oireita.

VUODET OVAT ERILAISIA

Ensimmäistä omaa asuntoaan parhaillaan remontoiva Johanna on rutinoitunut koivuallergikko.

– Olen kärsinyt tästä niin kauan.

Hän tietää, että allergialääkitys on aloitettava varhain, heti maaliskuun alussa. Senkin hän tietää, että siitepölyn kannalta vuodet voivat olla hyvin erilaisia. Kuluva kevät on ollut toistaiseksi hänelle helpompi kuin vuoden 2019 kevät runsaine siitepölymäärineen.

– Viime keväänä oireeni olivat kamalat. Söin allergialääkettä päivittäin, silti kutisi ja aivastutti kaiken aikaa. Se oli inhottavaa.

Antihistamiinit ja silmätipat kulkevat aina mukana. Kaikki hänen käyttämänsä silmämeikkituotteet ovat vedenkestäviä.

– Välillä ei tee mieli tehdä mitään muuta kuin hieroa silmiä. Niitä kutittaa sietämättömän paljon.

Toisinaan Johanna huuhteleekin silmiään puhtaalla vedellä, vaikka tietää, ettei se juuri auta.

– Haen siitä hetken helpotusta. Kun kylmällä vedellä huuhtoo silmiä ja kasvoja, se ainakin raikastaa oloa vähäksi aikaa.

Johanna
"Viime keväänä oireeni olivat kamalat. Söin allergialääkettä päivittäin, silti kutisi ja aivastutti kaiken aikaa. Se oli inhottavaa."

ALLERGIA ON KOKO AJAN MIELESSÄ

Vaikka pahimman siitepölykauden ajaksi Johanna siirtääkin tapaamiset ystävien kanssa visusti sisätiloihin, hän ei täysin ulkoilmaa välttele. Varsinkin heti sateen jälkeen ulkona on helpompi liikkua.

– En tosin lähde ulkoilemaan, jos tuulee kovasti. Enkä silloin, kun koivun siitepölyn pystyy omin silmin havaitsemaan ulkopinnoilta.

Allergialääkettä Johanna käyttää päivittäin.

– Jos unohdan ottaa lääkkeen aamulla, voin olla varma, että lopun päivää aivastuttaa ja sekä silmät että nenä vuotavat.

Keväisin allergia on kaiken aikaa mielessä

–  Huomaan ajattelevani, että olisipa tämä ohi jo.

Ja yhtäkkiä koivu päättääkin siitepölykautensa, yleensä toukokuun lopussa, ja Johannalla alkaa täysin oireeton kesä.

Apua siitepölyallergiaasi!

Tarvitsetko apua löytääksesi oikean hoidon siitepölyallergiaasi? Täältä löydät lääkärin, joka voi auttaa.

Päivitetty 25/02/2022